fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Sirkel-sommer

Sirkel-sommer

Rund-dansen

Nå skal vi leve i nuet, ta vare på øyeblikkene og skape minner vi skal leve på lenge. Hverdager har det vært nok av gjennom året, vekkerklokken har dratt oss ut av senga og det har vært logistikk i stor skala. Vi har stått på og ytt maks og jobbet oss mot det magiske ordet: Ferie.

Det er her sakens kjerne ligger: Vi yter før vi nyter, og etter nytelsen venter mer ytelse igjen. Så må vi jobbe og gjøre oss fortjent til neste runde med nytele. Puh. Rundt og rundt i en evig runddans. Blir som eselet som går etter gulroten. Vi holder ut fordi det venter noe godt på oss der fremme.

Mange velger fottur i fjellet som sin ferie, og det samme prinsippet gjelder her også. Det skal rusles og klatres før man tar pause og spiser den etterlengtede Kvikklunsjen. På toppen kan man sprette champagnen, men ikke før..! Man skal gjøre seg fortjent til det, altså! Det må ytes først.

Drømmer og realitet

Når ferien endelig kommer, har vi mange drømmer og planer om hva disse ukene skal fylles med. Det er en del ting som inngår i disse drømmene: Været skal selvfølgelig være bra. Fint og varmt, uten for mye vind eller regn. Barna skal ha mange venner og leke med eller kunne leke/være sammen uten at busta fyker. Foreldre skal samarbeide og være enige om hvordan dagene skal brukes. Og det viktigste dette året: alle skal være friske og raske. Det er ikke alltid disse tingene slår inn samtidig. Og da kan fire uker enten gå altfor fort ( ingen rakk det de hadde planer om pga hendelser ingen kan styre) eller utrolig sakte ( dårlig vær eller et familiemedlem med en kroppsdel i gips). Noen lengter da faktisk tilbake til hverdagen igjen.

Livsnyter eller livsyter

Jeg kjenner et par mennesker som er livsnytere. Som gleder seg over det å leve og er glad i god mat og drikke. Andre igjen liker også å komme til dekket bord og nyte av det som andre har jobbet for. Er det altså ikke latskap; men livsnytelse det er snakk om?

Andre er livsytere. Jobber så mye de kan, engasjerer seg i frivillig arbeid og verv og stiller opp i øst og vest. Mens andre har nok med å få familien AS til å gå rundt og holde på en jobb man trives med. Vi er alle ytere, i en eller annen form. Nyte livet skal vi prøve å gjøre uansett hva vi kaller oss.

Det er forventet at vi skal yte. Som forelder og i arbeidslivet. Man skal møte presis på jobb, være engasjert og gjøre en god jobb for å få lønn og anerkjennelse. Gjøre oss fortjent til jobben og dermed også til ferie. 5 uker for de fleste voksne i løpet av året, ca 12 uker for barna. Skulle det kanskje heller vært omvendt..?

Utenfor vanlige rutiner

«Det finnes to oppskrifter på en vellykket ferie: Den må enten være noe helt utenom det vanlige, eller akkurat som ellers.»

Heinz Ruhmann, tysk skuespiller

Det er deilig med late dager hvor man slipper å følge klokka. Slippe å bli vekket av alarmen og jage hverandre ut av huset til jobb og skole. Ta dagen som den kommer. Eller?

Med små barn i huset, var det ikke akkurat sånn. De små våknet gjerne tidlig de, selv om de fikk være lenger oppe i går… Skulle de ikke sove litt lenger, da? Nei. En lang dag ventet. Hva skulle man finne på? Hvis været var bra: Strandtur. Dårlig vær: Lekeland med resten av byens befolkning og trøtte foreldre med et slitent blikk. Ferie, sa du? Ukene ble lange og man lengtet etter hverdagen igjen. Samtidig skammet man seg litt for tanken. Feriedager med familien skulle jo være toppen, det måte man ikke glemme.

Så kommer dagene hvor barna leker i vannsprederen mens man sitter på terrassen og slapper av. De ble bedt på et vennebesøk og huset ble stille et øyeblikk. Man gikk en tur og fant en liten fugleunge som trengte litt hjelp. Felles opplevelser som skaper godt samspill og gode minner. Ferie kan jammen være godt også.

Vi har ofte dratt på ferie sammen med andre. Barna leker med andres barn og vi voksne får mer «voksen-tid». Et år leide vi en hytte i Danmark alene. Barna var ca 5 og 9 år gamle da. Det var en helt vanlig ferie, men barna snakker fortsatt om den ferien og lurer på om vi kan dra tilbake til den hytta igjen en gang. Det enkle er ofte det beste, som det så kjent heter.

Storbarns ferie

Nå har barna blitt 12 og 16 år, og feriedagene våre ser ganske annerledes ut. Nå er det vi voksne som står tidlig opp og jobber for å få barna opp og ut i aktivitet. Tid med venner er viktigere enn tid med familien. Feriedagene ble i alle fall late dager. Ingen ser noe særlig på klokka, bortsett fra om kvelden. Barna har sovet lenge og er ikke trøtte! Det er derimot mor og far. Døgnrytmen er snudd og man lengter litt tilbake til hverdagen. Igjen.

«Ferien er den korte tiden mellom planene og minnene.»

Lea Couzin

Når jeg kikker i fotoalbumene våre, ser jeg bare de gode minnene. Nydelige bilder av glade og brune barn og foreldre. Båtturer, krabbefiske, blåbærplukking, grilling, bading, karuseller, skattejakt, skrubbsår og plukking av blomster. Glemt er alt det som ikke gikk helt etter planen. Det er sånn livet er. Heldigvis. God sommer!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.