fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Være voksen- et ansvar som er behagelig og nådeløst

Være voksen- et ansvar som er behagelig og nådeløst

Barndom-ungdom-voksen-alderdom

Ordet voksen skiller seg ut i rekken, det er ikke noe som heter «voksendom». Men det er den fasen av livet vi er i lengst og som vi reiser mest i , mentalt sett. Samtidig er det her ansvar og krav er størst. Forskere har funnet ut at vi først bli voksen i trettiårene, da er 1/3 av livet levd allerede. Hva innebærer det egentlig å være voksen?

Hjernens voksne side

Inne i topplokket er vi altså  ikke ferdig utviklet før vi er ca 30 år. Myndighets grensen og muligheten til å ta egne valg for livet, er lagt til 18 år. Det er noe å tenke på. Mange viktige avgjørelser i livet tas før hjernen er ferdig utviklet. Det er kanskje derfor flere av oss gjør ting og tar valg vi angrer på senere i voksenlivet?

Det siste som faller på plass i hodet vårt, sitter i panna, i frontallappen. Der sitter hjernens sjef med laptop`en og styrer resten av «bedriften». Sjefen er under opplæring, men han skal planlegge, gjennomføre, og kontrollere hvordan vi oppfører oss. På det samme kontoret som sjefen ligger også impulsiviteten i en skuff. Det vi trenger mest, er faktisk ferdig utviklet sist! Er det muligens en mening i  at vi skal gjøre litt rare og dumme ting før vi blir skikkelig voksne da, for å ha noen «røverhistorier» å fortelle barn og barnebarn om?

Forandringens tid

Etter hvert som årene skrider frem, forandrer jo ting seg. Ikke bare rundt oss, men også i oss. Hjernen vokser faktisk hele livet. Den tar til seg ny kunnskap og sender unyttig kunnskap på loppis, for at det ikke skal bli overmøblert der inne. Der har vi alle noe å overføre til det fysiske liv, tenker jeg. Kvitt deg med alt du ikke trenger!

Hvordan du tenker om diverse temaer, forandrer seg jevnlig. Det du tenkte om barneoppdragelse før du fikk barn, er absolutt ikke det samme du tenker etter barna har gjort sin entre. Ting du tenkte du aldri skulle være med på, ble plutselig vurdert til å være interessant allikevel. Det kan være dumt å være altfor bastant i uttalelsene til omgivelsene, altså. Det kan hende du må foreta en u-sving før du aner det.

Erkjenne

Livet er alltid komplisert og absolutt ikke rettferdig. Brutal læring som kommer snikende inn i oss i små drypp. Oppturer og nedturer, glede og sorg er noe av livets mange sider. Alt bærer vi med oss og det former hvem vi er. Jeg har vært velsignet med en god barndom, en herlig ungdomstid og et godt voksenliv. Jeg har også møtt motgang og lært av det.

De som får tøff start på livet eller opplever store kriser har økt oppnådd dyp respekt hos meg med årene. De reiser seg igjen og går på. Igjen og igjen. Så selv om man er voksen, er likevel ingen av oss ikke verdensmestere. Vær ydmyk og prøv å ta med deg den læringen du kan av de du møter.

Menneskets liv er en reise; en reise du må gjøre til tross for dårlig veier eller overnattingsmuligheter.

Oliver Goldsmith

Gratis-tur?

Finnes det gratisbilletter til suksess? Nei, det gjør ikke det. Ingenting kommer i en lukket hånd. Man må være åpen, by på seg selv, stå på og ikke gi seg. Fornøyd med å bare leve? Ja, for mange er det nok.

Når de viktigste behovene som mat søvn, trygghet og sosialt liv er dekket, kan det ofte melde seg et ønske om noe mer. Vi kan drives mot nye ønsker. Selvaktelse, anerkjennelse og selvrealisering kan dra oss lenger. Og da må det jobbes, da. Både fysisk på jobb, hver dag, og i topplokket.Voksne får ingen gratis-turer, dessverre. Og det er ikke alltid man får som fortjent, heller. Denne dyrebare lærdommen forstår vi bedre når vi har blitt voksne, og aksepterer i en viss grad at det er sånn.

Working nine to five

Det skal jobbes når man er voksen. I nærmere 40 år. Stå opp hver dag og gjøre oppgaver for andre, for å tjene penger, for igjen å kunne holde seg i live. Fast og trygg jobb er ikke lenger en selvfølgelighet. De færreste har samme jobb i alle 40 årene, slik det var for våre foreldre og besteforeldre. Da ble man f.eks mekaniker og jobbet på samme sted i 50 år. Nå er det omorganisering, effektivisering og kursing i en evig runddans. Da holder vi iallfall hjernen i gang..

Vi sliter for å leve, men før vi veit ordet av det, lever vi for å slite.

Hans Børli

Hurra for modenheten

Når årene legger seg på, i kropp og hode, får vi også litt høyere forventninger til oss selv. Fordi vi er voksne. Og nettopp derfor blir vi også litt roligere og tryggere på hvor vi vil. Vi har lært at å krangle ikke nødvendigvis er så farlig, men at det tapper oss for krefter vi trenger til noe annet.

Som voksen står man fritt til å velge. Når du vil legge deg, spise sjokolade når du har lyst og sykle uten hjelm. Men da må du også ta konsekvensene. Det er det som er litt kjedelig med «voksendommen»: Du kan ikke lenger legge skylda på noen andre når ting går på trynet…

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.