fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Størrelse betyr noe

Størrelse betyr noe

Gjennom hele livet er det et adjektiv som stadig blir brakt på bane: Størrelse. Det slo meg i det jeg prøvde sommertøyet etter en lang vinter. Det passet fortsatt. Jeg hadde den samme størrelsen på kroppen min som i fjor. At klærne muligens satt litt trangere, var ikke like viktig. Jeg passet fortsatt samme størrelse. Det er viktig.

Det begynner allerede før man blir født, størrelsen på den gravide magen blir målt mange ganger i løpet av de ni månedene. Er du stor? Nei, du er liten. Barnet vokser der inne, total uvitende om at det allerede blir målt etter størrelse.

Født i riktig størrelse

Så ser den nye verdensborgeren dagens lys for første gang. Umiddelbart båret opp på mammas bryst for å hilse på og kjenne den gode kroppsvarmen fra mor. Et hellig og flott øyeblikk. Neste post på programmet: Veie og måle hvor stor han eller hun er. Det noteres og skrives inn i skjemaer, helt skal det følges opp.

Hele det første året måles det; Hodeomkrets, vekt og høyde. Følges kurven? Jeg husker jeg fikk beskjed om at barnet skulle følge sin egen kurve. Det var en god trøst for meg med barn som ikke var spesielt interessert i hverken pupp eller grøt. De grodde sakte med sikkert i sitt eget tempo. Med en miks av NAN, bittelitt grøt og noen brødsmuler, ble det faktisk folk av dem.

Det blir tid for skolestart. Hvor stort er barnets kull? Blir det en stor eller to små klasser? Man finner fordeler med begge deler, alt ettersom det ble 27 eller 17 i den aktuelle klassen. Størrelsen får man ikke gjort noe med, den bestemmes av lover og regler i den norske skole.

Noe som skal være stort

I ungdomstiden er det størrelsen på ulike kroppsdeler som blir viktige. Det vokser oppe og nede, i ulikt tempo. Fortvilede ungdommer som skal sammenlikne noe som blir umulig å sammenlikne, når utgangspunktet er så ulikt. Tidlig eller sen moden, biologien spiller et farlig spill med disse ungdommene. Og det er ingenting de kan gjøre for å påvirke det.


Som voksen blir det båten og huset som skal måles. To-fot syken er vanlig blant fenomen blant båt-folket. Stor båt er høy status. Selv om målet er det samme for småbåter, som for de med egen skipper: Nemlig å komme seg ut på havet. I balje eller badekar.

Det må ikke bli for stort

Klesstørrelse er noe vi må forholde oss til. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg leter på et salgsstativ for å finne noe fint i min størrelse. Hva henger igjen på salget? Jo, str S og XS. De som er slanke og lave har et rikt utvalg og velge på i klær, men de må hente frem krakken når de skal opp i toppen av kjøkkenskapet. Det trenger ikke jeg, da. Men jeg må betale fullpris for en bukse som passer meg.

Jo mindre, jo bedre

Det er et dagligdags verktøy som stadig endrer størrelse (nei, ikke det du tenker på!) mobilen. Den gikk fra å være noe som trengte en egen koffert, til å minske i størrelse for hvert år og måned som gikk. Jo mindre mobil, jo høyere status.

Etter hvert snudde trenden. Apple begynte igjen å lage telefonen større og større. Det ble som en Mac i lommestørrelse. Alt i ett. Snart minker de i størrelse igjen, det er bare å vente å se hva eple-kjekke folk finner på neste gang. Da fremtiden sitter telefonen fast i hjørnetanna di og du må være litt forsiktig når du spiser harde drops.

En annen ting som også bør være smått er tabber, føflekker og damevesker. Jo større veske, jo mer rariteter puttes oppi der. Det blir vanskeligere å finne noe som helst, det er så lett å miste oversikten. Men gleden er stor når det plutselig dukker opp dyre leppestifter jeg ikke har sett på lenge. Så noen hyggelige overraskelser kan det bli, selv med store vesker.

Size Matters

Størrelse betyr en hel del for livet vårt. Om kofferten er liten nok å regne som håndbagasje, om pakken passer i postkassen eller om skoene er trange etter en lang dag. Det blir feil uansett om det er for stort eller for lite. Ubehagelig på den ene eller andre måten.

Det er akkurat passe som er best. Midt i blinken. Perfekt. Og det er det du selv som bestemmer hva som er passe for deg. Enten du liker det stort eller smått. For størrelse betyr faktisk noe, samme hva de sier.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.