fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Skjønnheten skal vel komme innenfra?

Skjønnheten skal vel komme innenfra?

Skjønnheten kommer innenfra, sier vi.  Det er faktisk bevist at en vinnende personlighet gjør deg vakker. Når du ler, smiler eller sier hyggelige ord. Så hvorfor er det da så mye fokus på den ytre skjønnheten ?

Åreknuter og rynker

Jeg har et bein som gjør vondt når jeg en sjelden gang presser beina ned i slalåm-støvler eller går mye. Ble henvist til sykehuset og gjett hva de fant i den leggen? En åreknute! Herregud, så er det snart gåstol og støttestrømper for en tur i butikken, tenkte jeg. Beina er ikke så pene som de engang var, men de bærer meg dit jeg vil, heldigvis.

Rynker rundt øynene har vi alle sammen, men nå blir det mer og mer tydelige for hvert år som går.  Har blitt litt tyngre i blikket da, selv uten enheter alkohol innabords. Øyekrem er alltid med i bagasjen og det smøres over en lav sko. «Kråketær» og smilerynker får sin daglige dose hver kveld. Om det hjelper? Tja, må vel ha trua på at det hadde vært langt flere streker rundt der, uten den kremen?

Glorie-effekten

Hvorfor er vi så opptatt av den ytre skjønnheten? Pene mennesker oppfattes som bedre, snillere og mer intelligente. Dette utnyttes bla av reklamebransjen, og kalles for Glorie-effekten. Ofte er kjente personer som brukes i reklamer, fordi folk har generelt et godt inntrykk av dem. Den motsatte teorien kalles djevel-effekten. Uten at den skal utdypes ytterligere.

Er det grunnen til at vi vil se vakre og rynkefrie ut? For at vi vet at vi kan få litt gratis vind i seilene ved å dra nytte Glorie-effekten? Det meste vi møter på vår vei, vurderer vi fra førsteinntrykket. Forskere sier at vi er nødt til å felle foreløpige dommer over mennesker vi møter for første gang, for å muligens komme videre til en vurdering som går dypere. Så et ansikt som gir deg en god følelse, vil altså være en person du har lyst til finne ut mer om.


«Jeg har mer enn en gang dristet meg til å tenke at skjønnhet bare er et spørsmål om smak.»

Jean-Paul Sartre, fransk filosof
 

Skjønnheten kommer jo fra innsiden

Vi har hørt det hele ofte. Skjønnheten kommer innenfra. Og vitenskapen er nå blitt enig! Har du en vinnende personlighet, gjør den deg pen i andres øyne. Fordi: Hvis man ikke har utseende med seg, opparbeider man seg metoder for å trekke til seg andre mennesker på. Smilende øyne og en trygg utstråling er en av disse metodene, også kalt sjarme. Da er det lettere å oppnå kontakt, fordi man ikke har så store forventninger til seg, som hvis man er billedlig pen.

For andre kommer den ytre skjønnheten innenfra, i form av kosthold. Du blir hva du spiser, da. Spiser du sunt og variert og drikker nok vann, blir huden vakrere. Grei oppskrift, det altså. Bare synd at sjokolade og brus er så godt og ikke hjelper nevneverdig for hud og hår,

Kvinnens domene?

Kvinner er generelt mer opptatt av å holde seg skjønne enn menn. De mister hår, får rynker og lever godt med det. Men skjegget! Det har virkelig blitt menns form for mote. Det er maskulint og tradisjonelt, menn vil tilbake til røttene og være menn igjen. Men da krever det at det stelles: Skjegg-sjampo- og balsam, børste og skjeggvoks. Menns toalettmappe nå inneholder mer enn høvel og after-shave, noe vi kvinner burde se på som et positivt tegn.

Alderstillegget

Så hva er viktig for oss? Er det vits å bli 40 uten at det har satt litt spor? Nei, det er greit for meg at det synes. Jeg må slå meg til ro med min kropp og mitt utseende. Eksteriøret forandrer seg, men interiøret er ganske likt. Slitt patina er jo i motebildet, så da er det bare å stille det ut? Det viktigste er jo at du får kreditt for hvem du er som menneske, med eller uten åre-knuter og kråketær.

Skjønnhet er ikke et spørsmål om utseende, men om tenkemåte .

Karl Lagerfeld, moteskaper

Kunne ikke vært mer enig!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.