fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Sjokolade: Det kan skape avhengighet

Sjokolade: Det kan skape avhengighet

Hva er egentlig greia med den uimotståelig sjokoladen?

Jeg ELSKER sjokolade! Må ha det- bare må ha det! Den brukes som belønning, som kos, trøst og oppmuntring. Men er jeg avhengig?

Popoulært «rusmiddel»

«Hvorfor finnes ikke Anonyme Sjokoholikere? Fordi ingen egentlig vil slutte.»

Sjokolade er verdens mest populære godteri og består av en deilig blanding av bla. kakaobønner, fett, melk og sukker. Columbus kjøpte den med seg fra Amerika til Europa på 1500-tallet. Først ble den populær som drikke hos de kongelige, og så begynte man å knuse bønnene; dermed så sjokoladepulver dagens lys. Sjokolade har forårsaket kirkeopprør, kriger og blodbad. Napoleon sverget bla. til varm sjokolade i forbindelse med krig og soldater får i dag gjerne med seg sjokolade på lange marsjer. Det er en såkalt «pick me up»- rask påfyll av energi.

Blir glad av sjokolade

Freia lanserte melkesjokolade med følgende: «Til sinnets munterhet». Sjokolade inneholder alkaloid, som har en mild stimulerende effekt. Når man først har smakt det- etses de inn i hjernen og den blir «programmert» til å oppsøke alkaloide kilder igjen. Det er nok derfor man bare må ta en bit til. Og en til. Og enda en. Til det er tomt.

«Uff- nå går alt rett vest! Send mer sjokolade! «

Sjokolade gjør at vi føler oss bra,fordi det har en oppkvikkende effekt. Vi blir så glade og årvåkne. Kakaoen treffer lystsenteret i hjernen og gjør oss tilfredse. Casanova drakk visst rikelig med kakao før han tok damene med til seng. Det var Opplysningstidens egen Viagra.

Det er tydelig at det er mange som elsker sjokolade like mye som jeg gjør, for det finnes nok av morsomme sitater om den deilige sjokoladen:

«De som sier lykke ikke kan kjøpes for penger, har aldri smakt sjokolade»

Flere leger anbefaler visst mørk sjokolade som antidepressivt middel. Det har jeg litt vanskelig for å tro. Når jeg hadde det litt tungt, spiste jeg mye sjokolade, uten at humøret mitt steg nevneverdig. Steg gjorde derimot sifrene på badevekta.

Mengder av sjokolade

Hver og en av oss spiser i snitt nesten 10 kg (!) sjokolade i året her i Norge. Det er kun sveitserne som trykker inn mer sjokolade i gapet enn det vi gjør. Er vi lykkeligere og gladere til sinns enn resten av verdens befolkning, da? Neppe. Vi spiser for å trøste oss selv litt, da kanskje. For at det er dårlig vær, dagen på jobb var ekstra slitsom, kranglet litt med kjæresten eller tte spise den opp før den ble for gammel. Det finnes alltid en grunn. Selv om sjokolade faktisk har en holdbarhet på ca ett år.

Sjokolade er farlig for hunder, pga bla innhold av koffein. Men for oss mennesker er koffein helt godkjent av kroppen som oppkvikkende middel. Og takk for det, sier nå jeg! Så slipper vi å dele den med for mange.

Sunn nytelse

Mørk sjokolade kan ha helsefrembringende effekter, bla å senke blodtrykket, redusere risiko for diabetes, forhindre utvikling av kreft og hjelpe mot forkjølelse pga et høyt innhold av antioksidanter. Rå-sjokolade, dvs kakao (uten sukker) regnes som supermat og kan sette i gang forbrenningen. Den inneholder minst 300 kjente næringsstoffer. Men hvor godt er det? Har mine tvil om det er nok kakao i den fantastisk gode melkesjokoladen…

Forskning viser at kvinner trenger magnesium i dagene før menstruasjonen starter. Og hva inneholder sjokolade? Nettopp: Magnesium! Så der ligger muligens forklaringen på det ekstreme suget etter sjokolade og raid i skapene i dagene før den månedlige.

Den beste mørke sjokoladen har 64- 72 % kakaoinnhold og er ikke tilsatt syntetisk vanilje eller ekstra fett. Den er ikke så lett å finne, skal jeg si deg. Heldigvis liker jeg mørk sjokolade ganske godt. Selv om den er sunnere enn melkesjokolade, kan jeg skrive under på at du ikke blir slank av å spise den mørke. Den inneholder nemlig fryktelig mange kalorier selv om den er «sunn».

«Alle» liker sjokolade

Jeg har tenkt på noe: Hadde det ikke vært for sjokolade, ville det ikke vært behov for strømpebukser som presser magen flat. Denne fantastiske nisjen i klesindustrien ville rett og slett ikke eksistert. Jeg holder jo liv i en hel industri. Da kan jeg simpelthen ikke slutte å spise sjokolade, det ville vært dårlig gjort og en hel industri ville blitt nedlagt. Det vil ikke jeg ha på samvittigheten.

«9 av 10 liker sjokolade. Den tiende lyver alltid.«

God helg! Spis litt (eller mye) sjokolade..!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.