fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Kan negativitet være bra for deg?

Kan negativitet være bra for deg?

 «Du kan bli hva du vil- bare bli flink og lykkelig».

Anonym

I verdens rikeste land har vi alle muligheter til et problemfritt liv. Er det likevel bare på overflaten det lykkelige foregår? Har vi lov til å ha negative tanker om vårt trygge liv her, mens det er  store flyktninger-leire i Tyrkia og sult-katastrofer i Afrika?

Positiv maske

Smilende bilder på Instagram, Snap-post med fordelaktig filter og statusoppdatering som sier: «Vi har det fantastisk!» Vi har alle gjort det. Vise at vi har det bra og lever et lykkelig liv. Det er ikke alltid slik vi føler oss. Det vet vi. Likevel klarer vi ikke å stoppe å gjøre det.

Det er nok menneskenes ukuelige evne til å trøste seg selv. Omgi oss med positivitet som er bra for oss. Ha fokus på det som er positivt. Omgi oss med positivitet i bøttevis. Er livet bare bra, hele tiden? Er glasset halvfullt eller halvtomt?

Utad er det bra

Barna våre vokser opp med å bli vist frem: Det første mange nyfødt ser, er en smarttelefon. Stolte foreldre som tar bilde og sender det ut i verden: «Lille Stian kom til oss i dag- fødselen gikk som en drøm!» De fleste som har født vet jo at det som regel ikke er så lett «som en drøm», akkurat. Likevel vil vi ikke si noe om smerter, blod og tårer. Ingen vil vel høre om det som var vondt eller slitsomt? Så lenge utfallet ble så bra?

Positiv gir over 86 millioner treff på Google, mens virkelighet gir i underkant av 2 millioner. Positivitet er bra, det driver oss fremover. Likevel: det bli for mye positivitet i virkeligheten vår?

Oppover og oppover

Det er i motgang det går oppover. Det er lys i enden av tunnelen. Det som ikke knekker deg, gjør deg sterkere. Ordtak vi sier til oss selv når ting går oss imot. Det som ikke går bra, går over. Vi er født med en ukuelig optimisme i oss, for å overleve. Derfor viser vi bare det gode livet til verden og for å overbevise oss selv. Kjipe historier orker vi ikke å dele eller høre så mye om.

Positivitet er ikke det samme som å være lykkelige hele tiden, i verdens beste land. Bildene på sosiale medier viser aldri alt.

Drømmer

Barna lærer av foreldre. Er voksne opptatt av at lykken ligger i det perfekte, måler barna sin egen lykke i det. Når barna kan bli hva de vil, må det være voksens mål at barna blir rustet til å møte motgang. Sette pris på de gode dagene. Se glede i enkle ting. Akseptere at man ikke fikser alt til enhver tid. Klare si: «Jeg har det ikke så greit akkurat nå». Få lov å gråte litt med noen, uten at alt må fikses umiddelbart. Reise seg igjen og være sterkere enn før. Være sårbare i det perfekte. Først da kan vi kjenne lykken av å være et helt menneske, på godt og vondt.

Aksept på godt og vondt

Vi må kunne ta imot det som er leit og vondt. Tåle å kjenne på det, men ikke gruble for mye. Da kan det bli skadelig for oss.  Mange kjemper en indre kamp – for å unngå negative følelser. Skamme oss over at vi ikke klarer å være positive hele tiden. Negativitet er ikke noe andre liker. De fleste har kanskje nok med sin egen negativitet, i sitt liv?

«Sannsynligvis er det en klar sammenheng mellom strevet etter å framstå som vellykket og trangen til å koble vekk ubehagelige følelser. Å slutte å forvente at man skal bli lykkelig, kan føre til at lykken dukker opp helt av seg selv».

Bente Thoresen, Psykisk helse.no

Ida Hallgren er en svensk filosof som ble kjent for å holde kurs i negativ tenkning. Hun tror det trengs en motvekt til den positive psykologien, og sier:

  • Å etterstrebe positivitet og lykke kan i lengden føre til mislykkethet
  • Negativ tenkning handler om å bedømme risiko og forberede seg på det dårlige.
  • Vi må bli bedre på å tenke negativt om ubehagelige ting
  • I den positive psykologien er det ikke så mye rom for å snakke om det som er vanskelig
  • Ved å være positive hele tiden, mister vi verktøyet for å håndtere det som ikke er så positivt

Aksepter og kjenn på alle følelser. Det kan hjelpe deg til å tåle livet og ikke feie ting under teppet når det kommer vonde følelser din vei. Og ikke minst: Lær det bort til barna dine. Det vil være en av de største gavene de kan få, sammen med ubetinget kjærlighet.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.