fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Interessert eller nysgjerrig?

Interessert eller nysgjerrig?

Er det forskjell mellom nysgjerrighet og interesse?

Hvis du er nysgjerrig så er du ivrig etter å høre nytt eller avsløre usannheter. Det klassiske er vel det man i gamle dager kalte «nabokjærringa». Hun som visste alt og var overalt for å få med seg siste sladder i nabolaget. Som gjerne trakk ifra eller la til litt på historien. Kanskje helst det siste.

Interesse er å oppdage noe som du har lyst til å studere nærmere. Noe som lokker eller inspirerer deg til å ta en nærmere kikk, finne ut noe mer. Hva skjuler seg egentlig her? Du viser interesse og spør fordi du er nysgjerrig.


Når du er nysgjerrig, finner du massevis av interessante ting å gjøre.

Walt Disney

Å være interessert

Jeg merker at jeg ofte er interessert i andre. Ikke som forelskelse eller dragning mot, men interessert i folk som mennesker. Hvem er de, hvorfor oppfører de seg sånn eller slik eller hva er det som driver dem? Det gjør at jeg ofte spør mennesker om livet deres. Noen ganger må jeg føle meg frem. Ikke alle liker å fortelle om seg selv eller sine tanker. Men de aller fleste like å snakke som seg og sitt. Føle seg interessant i andres øyne.

Jeg har oppdaget at overraskende mange jeg snakker med er bekymret for noe. Et menneske tenker angivelig ca  60 000 tanker i døgnet. 85 % av disse tankene er bekymringer. Bekymret for hva andre tenker om oss. Det morsomme paradokset her, er at hvis 85 prosent av tankene våre kretser om oss selv, er det ikke så mange som har tid til å tenke så mye om andre. Er det vel? Da er vi bekymret uten grunn, da!

Hvem vekker interesse?

Alle mennesker har en historie. Derfor er alle mennesker interessante å gå litt i sømmene. Min erfaring er at de fleste vil gjerne fortelle, mye eller lite. Vi vokser litt når andre viser interesse for oss. Likevel har vi radaren på. Spør de av interesse, nysgjerrighet eller høflighet? Skeptiske tanker kommer dessverre fort…

Man behøver ikke å ha reist jorden rundt, skrevet en roman eller vært gift 3 ganger for å vekke interesse hos andre. De fleste liker å snakke med noen som kan fortelle om ting de kan kjenne seg igjen i. Som kan fortelle om opplevelser eller følelser man kan relatere til seg selv. Da føler man seg som lytter litt «hjemme», og en god samtale kan være i gang.

The great pretender

Amerikanere er kvitreglade, og slenge om seg med «How are you today?» og «Is everything OK?» som en del av dagligtalen. De er ikke interessert i svaret. Det er ikke noe vits i å begynne å forklare hvorfor du evt ikke har det så bra akkurat den dagen. Det er bare en frase som ikke forlanger et svar.

Det fins to millioner interessante mennesker i New York og bare syttiåtte i Los Angeles.

Neil Simon

Her hjemme på «Berget» gjør vi nesten det samme. Vi spør « Åssen går det, æ»? Vi regner med at vedkommende svarer: «Bra». Hvis personen sier «Nei, det går ikke så bra, gitt» blir det en lengre og helt annen samtale enn vi først hadde tenkt. Da må vi ta lytte- hatten på og delta aktivt i en samtale som tok en helt annen vending enn vi hadde tenkt. Men kanskje ikke det er bortkastet, likevel? Kanskje du lærer noe nytt om andre og deg selv.

En ting har livet lært meg: Hvis du er interessert, trenger du aldri lete etter nye interesser. De kommer til deg.

Eleanor Roosevelt

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.