fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Når alder ikke lenger bare er et tall bak navnet ditt

Når alder ikke lenger bare er et tall bak navnet ditt

Hva betyr egentlig alder for oss?

Jeg rundet år i sommer. Ble 40 år. Føøørrrrti år! Tok det helt med ro på en måte, mens tankene begynte å kverne litt i hodet. Jeg er nå i middelalder og halve livet har passert. OMG!

De siste årene har alder blitt noe jeg tenker oftere på. Ikke fordi jeg ikke liker å bli eldre, men har kjent fysisk og psykisk på kroppen at det skjer noe. Blir stadig oftere minnet på at jeg ikke er 25 år lenger. Ikke er jeg yngst i ulike grupper, heller. Har alltid jobbet med de som var eldre enn meg. Nå var jeg plutselig en av de eldste. Og det har skjedd uten at jeg har merket det en gang!

Kroppen sier ifra

17.mai var en dag jeg ble minnet på at kilometerstanden på kroppen har blitt høyere. Å stå og vente og å se på toget i et par timer ble en maraton for ryggen. Jeg stivnet rett og slett! Visste nesten ikke hvordan jeg skulle få «brekket»den opp og få satt meg ned… Litt skremt over hvor dårlig stelt det var blitt.

I dagene etterpå klaget både jeg og mannen på ryggen, spesielt om morgenen. Vi var blitt et gammelt ektepar over natta. Vi har riktignok vært et par i snart 23 år, men likevel! Skulle det bli nøkkelost på skiva, sukkertøy i veska og irritasjon over småting man aldri tenkte på tidligere, nå da…?

Endringer

Morgenen er den tiden på dagen hvor jeg oftest blir minnet på alderen min. Våkner oftere til samme tid  ( til og med før klokka ringer..!) og trenger en halvtimes tid til  oppvarming. Er mer hoven i ansiktet og sove-merker fra natten bruker lengre tid på å gå tilbake til normalen. Må beregne mer tid for å bli klar for dagen, rett og slett! For ikke å snakke om dagen etter en sen kveld og litt ekstra i glasset. Kan faktisk kjenne det helt frem til mandag!

Jeg føler likevel det er mange fantastiske ting med det å bli «voksen» ( vanskelig å kalle det middelaldrende, gitt…) Jeg synes det er deilig at jeg gjør det jeg vil og bryr meg mindre om hva andre mener. Jeg kan ta grep, forme meg og mitt liv slik jeg ønsker. Føle meg passe komfortabel i egen kropp, fordi om den ser annerledes ut enn den gjorde for 20 år siden. Jeg kan mer, og har fått den såkalte «livs-visdommen» mer på plass. Kan si «nei» for å passe mer på meg.

Alder er som å bestige et fjell. Man blir nok litt andpusten, men får en mye bedre utsikt.

Ingrid Bergmann

Følelser i sving

Undersøkelser viser at når man er i 40 årene, er man best på å tolke følelser hos andre. Mulig det er derfor tårene står i øynene når jeg ser gjenforening eller rørte situasjoner på tv, da. Blir lett tussete av å se folk gjenforenes på tv eller når legene på Grace Anatomy som redder noen. Er vel noe jeg skal ha ut av systemet mitt…

Vi har ungdom i huset nå. Det bidrar til at jeg stadig blir minnet på at jeg er langt fra min egen ungdomstid. « -Mamma- du skjønner  jo ingenting!» Og jeg som føler meg så ung og tenker jeg fortsatt har kontakt med ungdommen i meg. Jada. Kan jo si til meg selv at jeg er ung til sinns, selv om 15 åringen ikke alltid er så enig. Man er vel ikke eldre enn man føler seg, er trøsten da. Skal jo ha rollen som grensesettende voksen, så man får takke seg selv for at jeg har valgt å bli mamma, da. 15- åringen inni meg er fortsatt tilstede, og på noen punkter bør min datter være glad for det.

Jeg har også fått en mer avslappende holdning. «Det som ikke går bra- det går over» stadig noe jeg sier til meg selv. Små problemer er ikke store kriser. Så lenge alle er i live, er det meste løsbart, tenker jeg. Så jeg sa opp jobben for å finne meg nye utfordringer i en annen bransje. Funnet noe nytt jeg brenner for og har lyst til å lære mye mer om. Inspirerende og utviklende tider. Hjernen henger faktisk også med, til min store glede! Selv om huskelappene på kjøkkenbenken ser ut som pultene i et rotete klasserom til tider…! Det meste må nemlig skrives ned et sted.

Den gylne middelvei

Midt i livet kalles middelalder. Den har jeg valgt å omdøpe til den gyldne middelvei: Denne veien har mest fordeler, for den tar de gode egenskapene fra tingene som er til venstre (fortid) og høyre (fremtid) for den. Perfekt for midt i livet, det!

Jeg er akkurat passe nok til meg selv.

Ragnhild Bakke Waale

Alder er ikke bare et tall, men en ressurs! Selv om leddene er litt stivere og hukommelsen trenger noen gule lapper…!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.