fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Livet er urettferdig

Livet er urettferdig

I løpet av livet har et visdomsord satt seg fast i tankene mine: «Livet er urettferdig.» Tanken ble sådd i meg som et resultat av å ha jobbet tett på mennesker i mange år, både i skole og barnehage. Barn blir tidlig opptatt av at ting skal være rettferdig, det skal være likt for alle. Uansett. Men er alt som skjer oss i livet, egentlig det?

Rettferdighet kommer i mange ulike former. Det finnes faktisk ikke noen bestemt definisjon av ordet, så vanskelig er dette temaet som vi alle tenker og tror at vi vet hva er. Så hva er det egentlig, da?

I rettferdighetens navn

Konservativ rettferdighet tar utgangspunkt i lover og normer, mens motstykket er ideell rettferdighet, som bygger på prinsipper. Her er fortjeneste og behov en viktig ingrediens; det ideelle er det mest rettferdige.

Korrektiv rettferdighet skal gjenopprette orden og gi de som har lidd tap pga. en handling. Det handler om to involverte parter: Den som gjør noe galt og den som lider urett.

Det er en unison enighet om at dersom du gjør noe straffbart, skal du stilles til ansvar for det. Veien til straff eller frifinnelse skal behandles etter nøye utvalgte prinsipper, noe rettsaken etter 22. juli er et godt eksempel på. Verden ble imponert over hvordan Norge behandlet denne saken, rettferdigheten sto i høysetet for å kvalitetssikre at avgjørelsen som ble tatt, var nøye og riktig vurdert.

Tåler du urettferdighet?

Som voksen skulle man tenke at man ikke var så opptatt av rettferdighet i det daglige liv. Om naboen har finere hus eller en kollega har råd til bedre ferier, finner vi oss på en måte i at det er sånn det er. De har tatt valg som har gjort at de har nettopp de mulighetene. Allikevel kan man som voksen som bli misunnelig og tenke: «Det er litt urettferdig».

Noen av oss blir født med sykdom og får et tøffere liv enn de som blir født friske, og som gjennom livet kjører slalåm mellom ting som kan utgjøre en helsetrussel. Andre opplever at de lykkes med det meste av det de prøver på, mens enkelte føler at de går på trynet gang på gang. Livet er ikke rettferdig, på noen som helst måte. Og da er det viktig å la søkelyset på rettferdighet gli over til: Å gjøre det beste ut av det.

Vaksine i rettferdighetens navn

Distributiv rettferdighet er det som verden, inkludert Norge, har stått ovenfor når det gjelder fordeling av vaksiner. Hvem skal vaksinene deles ut til og hva er riktig fordeling? Siden vi nå opplever noe hele verden ikke har hatt noe erfaring med de siste hundre årene, er det lite kunnskap å hente fra tidligere. Veien blir til mens man går den , og da blir lett tatt flere vendinger og raske avgjørelser som ikke alle klarer å forstå. Eller godta. Fordi noen få bestemmer hvordan det skal være, uten at vi kan ta en håndsopprekning på det. Da er vi plutselig alle barnehage-barn igjen; Dette er urettferdig!

Da blir de som må gi fra seg vaksiner eller som må bytte plass i køen både frustrerte og sinte. Alt fra ordførere som vil hjelpe sine medborgere, til Hans Hansen som ikke kan få vaksine for å reise på hytta i Sverige. De blir trassige og vil ikke finne seg i det. Men det blir de nødt til. Det er faktisk ikke nok til alle samtidig, men alle skal få til slutt. Det er en faktisk en god trøst, med tanke på at mange i verden kanskje ikke vil få denne vaksinen noensinne.

Det må du bare finne deg i

De som styrer i Norge, er valgt av oss. Vi har stemt på nettopp dem, fordi vi har tro på at de kan ta de rette valgene, tenke på vårt beste. La de få gjøre jobben sin.

Så hva lærte vi barna i barnehagen om urettferdighet? Det skal i utgangspunktet være likt for alle, men av og til trenger noen det mer enn deg, eller du trenger det mer enn andre. Vi gir og tar for at alle skal ha det best mulig. Det læres om raushet og toleranse, godta at noen ganger må livet faktisk være litt urettferdig. Da bør vel de voksne også klare å godta det og stå pent i køen til det er deres tur? Det håper jeg at livet har lært dem.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.