fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Invitasjonen som blir oversett

Invitasjonen som blir oversett

Solen skinner, varmen er her og vi nyter strålene mot den vinterbleke kroppen. Pinse. Fantastisk vær. Langhelg. Kan ikke bli bedre, vel? I sjelen til mange solhungrige nordmenn er det fest denne helgen. Det bæres ut hagemøbler, det plantes og grilles. Noe godt i glasset. Venner på besøk på terrassen. Men hvorfor har vi denne pinsen, egentlig?

2000- års bursdag

Pinse er en av de store høytidene i kristendommen. Det er faktisk kirkens bursdag! Den hellige ånd, som du kanskje husker å ha hørt noe om i kristendoms-timene på skolen, ble gitt som gave til menneskene. Fordi Jesus reiste. Hjem til Han der oppe. Menneskene måtte derfor få noe nytt å søke trøst hos når livet ble vanskelig, noe det blir både titt og ofte. Det ble dannet en kirke gjennom Den Hellige Ånd, et sted å samles, søke sammen og høre noen trøstende ord. Kirken ble «født». Derfor feires det pinse i kirken hvert år.

Pinsen kommer nøyaktig femti dager etter påske. Vi gleder oss til pinsen. Ikke fordi så mange av oss vi skal i bursdag, men fordi vi har en ekstra dag fri. Kirken og Norge har gitt oss en ekstra fridag, slik at vi kan feire kirkens bursdag. Vi har det man kaller en åpen invitasjon, men vi velger å «glemme» den. Kanskje vi ikke en gang vet om invitasjonen fordi vi ikke har en anelse om hva hva pinsen er, engang. Men at det er fri? Ja tenk, det har vi fått med oss!

Felleskapets gleder (og sorger)

I løpet mine ti år som pedagog i barnehage hørte jeg jo mye. Barn som krangler og bruker de virkemidlene de har til rådighet for å få overtaket: «Min pappa er sterk. Han kan komme og ta din pappa. Du er ikke beste-vennen min lenger» Det vondeste og mest hardtslående var likevel alltid: «Du får ikke komme i bursdagen min». For en liten 4 -åring svir den beskjeden i hjertet mer enn det å miste lørdagsgodtet. Utenforskap er den verste straffen man kan få. Ikke få være med. Bli holdt utenfor.

Det er sårt motsatt også. Be inn til fest og bare noen få gjester dukker opp. Du har leid et lokale, dekket så fint opp og til og med ordnet så gjestene kan sove ut dagen etter. Men de kommer ikke likevel. Det er glissent rundt bordet og talene får ikke den rungende applausen du hadde gledet deg til. Det blir litt tamt, det hele. Du føler deg ikke verdsatt, de gadd ikke engang å møte opp eller avlyse. Invitasjonen var sendt ut i god tid, men de svarte ikke og bare uteble. De som kom ble satt stor pris på og koste seg likevel på festen.

Når gjestene får gaven

Er det ikke litt uhøflig å ikke møte opp i bursdag man er invitert til? Ja, det er det jo. Kirken invitere til bursdag, men de fleste uteblir. Norge har lagt til rette for oss. En ekstra dag fri i gave for de som ikke jobber i helsevesenet eller på hagesenter. Men jeg er ikke kristen, tenker du kanskje nå. Nei, men du tar imot gaven med åpne armer likevel. Kanskje uten et snev av dårlig samvittighet.

Bakgrunnen for fri på 2. påskedag, er fra gammelt av ganske triviell. Det var vanlig at mange reiste og besøkte venner for å feire pinsen med dem. Å reise tok tid og mange trengte nok en ekstra dag for å rekke å komme seg hjem igjen før hverdagen skulle starte igjen. Akkurat slik er det er i dag: Det tar tid å stå i bilkø hjem fra hytta også.

Feiring i ny ånd

Kanskje feiringen av pinsen kan få et nytt innhold. Bli til en vår-fest, for å feire at sommeren står for døren. Samvær og gode samtaler i hagen. På hytta og i båten, for å samles om noe vi tror på: Menneskenes fellesskap. Den gode ånden vi har i oss; til å ta vare på hverandre og søke sammen. Vi er hverandres gode ånd, passer på og holder sammen når båten utsettes for store bølger. I tider som nå, hvor en pandemi styrker fellesskapets ånd.

Det er en en feiring av naturen som gir oss varme solstråler og godt samvær langt inn i den nordiske sjelen vår. Som skaper muligheter for å møtes i en ellers hektisk hverdag. Vi trenger jo det. Nå vet du også hva pinse er. God Pinse, da.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.