fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
I-landsproblemer er også problemer

I-landsproblemer er også problemer

Et år er over. Året da hverdagstralten ble spent bein på. Vi snublet godt og lå der på magen i grusen, samtidig som vi lette etter passordet på Teams. Flaks for oss var det at ingen lo da vi snublet, for vi gjorde det alle som en av oss. Felles skjebne- felles trøst.

I starten var det skummelt, men også litt spennende. Det mest inngripende tiltakene siden krigen. Det var noe stort over det. Vi var deltagere i noe ingen andre hadde vært med på før. De fleste som har opplevd krigen lever jo ikke lenger. Men jeg vil tro at deres opplevelser var langt verre enn det som skjedde dette året.

Var det egentlig synd på oss?

For noen var det alarmerende at skole og barnehage stengte. Fordi dette er stedet der de barna som ikke har de trygge rammene hjemme, blir sett og ivaretatt. For dem var det virkelig en krise. De var «innesperret» i et hjem der de ikke får det de trenger, og med få muligheter for å komme seg noe sted. Alle satt i hver sin festning og følte at det var «krise», mens disse barna levde krisen fullt ut.

Nettstrømningstjenestene kan melde om rekordmange nedlastninger. Vi rundet stadig nye serier, mens vi satt der i kosebuksa. Drømte oss bort til en normal hverdag, og reagerte når store folkemengder var samlet der på skjermen. Vi synes vi så smitten fyke fra den ene til den andre, mens vi lurte på hvor de bevarte håndspriten. Miljøskadet, sa du?

Hva har vi lært?

Hjemmet er nå vår borg. Det er her vi skal jobbe oss gjennom krisene. Så lenge vi har strøm og wifi- tilgang kan verden fortsatt gå sin gang. Skjermen blir vårt beste verktøy og samarbeidspartner.  Den gir oss jobb, underholdning og kontakt med omverden. Det ville vært langt verre om strømmen gikk. Da kan vi snakke om en ny type krise.

Nye vaner og nye rutiner har lært oss at vi tåler litt forandring. Det er sunt for oss og bli minnet på hvor heldige vi faktisk er. Jorda opplever pandemier ca hvert 100. år. Vi er ikke de første som har opplevd dette, men vi er garantert de som har kommet oss best gjennom det. Takket være kunnskap, teknologi og globalt samarbeid.

På kinesisk består ordet krise av to tegn. Det ene står for fare. Det andre for muligheter.

John F. Kennedy

Vi vet at vi trenger den kjedelige hverdagen. Rutiner er en viktig del av det å være menneske. Treffe andre, gi og få klemmer og gå på kafe med en venn en gang iblant. Se smilet til en fremmed i butikken uten munnbind. Så når vår dag kommer, er vi mottagelige. Vi er beredte. Vi skal prøve å sette pris på og ikke glemme det som har vært.

Det er ikke nok å gjøre seg erfaringer. Du må huske dem også.

Carl Hammaren