fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Familiejul- på godt og vondt

Familiejul- på godt og vondt

Alle har vi kommet til verden av en mamma og en pappa. Og vi har overlevd ene og alene fordi noen har tatt seg av oss, gitt oss mat, trygghet og kjærlighet. Familien har vært og er for mange en institusjon. Likevel er det i familien noe de vondeste følelser kan oppstå.

Familiebånd med utvidelser

Familie er som et julespill med mange roller. Det hele starter med mamma, pappa, sønn, datter, bror og søster. Etter hvert som tiden gikk, kom utvidelsene: Bonus mamma/pappa, halvbror/søster, stebror/søster, bonusbestemor/bestefar. Vise menn i fra familievernkontoret, med gaver i form av råd om hvordan familiene kan klare brasene.

I familierelasjonene kan det være flere som går inn og ut av hverandres liv. Foreldre som feirer med hverandre kun for barnas skyld. Barn som feirer julaften opptil flere ganger hver eneste jul. Besteforeldre som er skilt og har nye på hver sin kant. Og i julen skal alle være sammen og ha det hyggelig. Det kan være duket for følelsesmessige svingninger.

Familiens rolle

Kjernefamilien er det flest nordmenn er oppvokst med i dag, men som allerede nevnt: Det er stadige utvidelser. Det begynner å ligne mer på storfamilie, men med en viktig forskjell: Alle bor ikke under samme tak.

De store anledningene

De store dagene i livet, som bryllup, bursdager og merkedager, forventes det at familien skal ta en naturlig og selvfølgelig del. Her er julen intet unntak. Det flommer over av artikler om denne høytiden og mange av dem har fokus på utfordringer som står i kø for å komme inn i herberget . De handler ofte om hvordan du skal takle sviger-familien, søsken som krangler om tradisjoner, hvor skal kvelden over alle kvelder feires og hvem som ikke bør sitte ved siden av hverandre ved bordet. Lista er lang. Og handler om det som ofte omtales som den hyggeligste dagen i året.

«Livet jobber på spreng i julen. Kaster oss inn i et hav av minner, lukter og følelser. Det er derfor den er så deilig. Og så vond.»

Kathrine Aspaas

Familiebånd av ståltråd eller sytråd?

Trenger vi familien like mye som før? I forrige århundre  var man avhengig av familien for å ha et bra liv. De var et sikkerhetsnett og en trygghet hele livet igjennom.  Idag trenger vi ikke storfamilien for å leve et bra liv. Fysisk. Likevel er familien noe de fleste fortsatt har behov for og som kan være godt for noen og utrolig sårt for andre.

Blodsbåndet er jo der, tykt og utrolig vanskelig å kutte. Sårede følelser, forpliktelser og forventninger fra andre kan dytte på samvittigheten. Spesielt når det er jul. «Ingen skal være alene når det er jul», sier vi. Men kan man egentlig velge hvem man vil være feire julen med?

Valgte relasjoner

Venner er den familien du selv velger, sies det. Hvordan kan disse relasjonene bli like sterke/sterkere enn familiebånd?

Jeg tror det har noe med at vi er uten filter med familiemedlemmer. De har kjent deg hele livet og sett alle dine sider. Du kan regne med dem uansett hva du finner på, og de regner med deg. Vi glemmer kanskje å være oppmerksomme på disse relasjonene i like stor grad som vi gjør med venner vi selv har valgt. Vennskap må pleies for å ikke gå i stykker. Men vi må ikke glemme at familie-bånd også må få sin dose oppmerksomhet. De holdes ikke varme gjennom å ta andre i familien for gitt. Bare fordi de er familie.

Høytid på en seng av strå

Julen nærmer seg med stormskritt. Det er mange ulike tradisjoner der ute . Noen feirer alene, flere med sin kjernefamilie, andre feirer under samme tak med hele slekta over flere dager og noen reiser bort i hele høytiden. Alle har et forhold til julen. Den kan være både vonde og gode følelser. Og ingenting er feil. Hver og en av oss må lytte til magefølelsen og huske at livet er så mye mer enn samvær på julaften. Det er hva du gjør resten av året som betyr mest.

Vern om de relasjonene som betyr noe for deg, enten de er familie, venner eller en kombinasjon, og spar på de gode minnene. Valgene er dine og du skal ha det bra. Og husk: Julen varer bare noen dager. Resten av året skal vi alle huske på å være «snille» barn.

Ha en riktig God Jul- med de menneskene du vil være sammen med.

Enkel oppskrift på jul: En dæsj drømmer og en stor kopp ekte kjærlighet

Ukjent

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.