fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Vår-klar vinterkropp, eller..?

Vår-klar vinterkropp, eller..?

Vår igjen. Er du beredt?

Det er den tiden på året som alle snakker om og venter på. Vår. Etter månedsvis med ulltøy, rute-skraping av is og små-glatte veier, skal det bli en etterlengtet forandring. Nå skal hagemøblene frem fra skuret, båten skal pusses, grillen må testes og solbrillene… hvor la jeg dem i oktober, da?

Vår betyr oppvåkning. Alt våkner til liv: kyllinger, små blomster, påskeharen og alt som kryper rundt på bakke og i luft. Fellesnevneren er at de har vært i dvale, noe jeg føler vi også gjør gjennom vinteren her i nord. Vi har pakket oss inn i klær og tepper for å holde kulda ute. Vi har spist god mat og snop, krøllet oss opp i sofaen, med lys på bordet og fyr på peisen. Resultatet av denne aktiviteten i nær seks måneder blir jo ikke bra. En blek og noe utrent kropp, med hår på veldig lyse legger og vinterlagring av kalorier rundt livet. Uttaket har overhodet ikke matchet inntaket. Det er langt fra bodybalance, såpass kan jeg si.

Oppvåkning

Solen skinner deilig ute. Og inn igjennom vinduene jeg ikke vasket siden i fjor. Det er så ille at jeg lurer på om det regner? For ikke å snakke om støvet som ligger overalt. «Noen» hybelkaniner som har overvintret kroken gjennom vinteren, danser vals med hverandre når verandadøren endelig åpnes igjen. De er irriterende søte, glade for å kunne bevege seg litt fritt. I Danmark heter det ikke hybelkanin, de kalles nullermænd og i Sverige dammrotta. Men de er et eget husdyr i de fleste hjem.

Sola som vekker oss om morgenen igjen, deilige temperaturer i solveggen på dagen. Barna synes «det er varmt» og kommer hjem fra skolen i tynn genser med jakka krølla ned i sekken (eller uten jakke i sekken i det hele tatt; den ligger igjen i skolegården). Solbrente kinn, må huske å smøre dem litt. Vårsola er visst den farligste, sies det jo. Men ungene nekter, de mener vi pleier å smøre når det er sommer, og nå er det jo bare vår. Jeg snakker visst for døve ører og smører meg selv i stedet, redd for dårlig hud og rynker.

Innbytterbenken

Så kort oppsummert: Våren er en innbytter-benk: Støvletter ut- joggesko inn. Bleke ansikter ut- lett solbrente inn. Snop ut- frukt og grønt inn. Lue ut- caps inn. Vinter-tøyet bytter plass med lettere klær. Vi gleder oss over våren, mens jeg for egen del skulle ønske jeg hadde gjort det sommerklart under ulltøyet. At jeg var litt brun og sprek. Og litt bedre trent. Heldigvis er humøret og smilet bredere, nettopp fordi det er vår. Brunfargen kommer snikende etter hvert som klærne forsvinner, musklene er der jo, bare litt godt kamuflert;-)
Jeg har den kroppen jeg har og nyte våren skal jeg. Uansett. Og innen sommeren er her, er jeg blitt av-klimatisert og tar på shortsen med et smil!


Tips til 7 ting du kan gjøre for å nyte våren litt ekstra

  • Ta med deg lunsjen ut og spis den mens du sitter i solveggen. Finn frem stol og evt  et lite bord så du er «beredt» når sola titter frem.
  • Lukke opp vinduet på gløtt når du står opp om morgenen og hør litt på fuglesangen (gutta synger for å imponere damene…)
  • Kjøp deg nye joggesko! Da blir det litt fristende å ta seg en gå- eller løpetur på bar asfalt.
  • Fyll noen potter med jord og så noen tomatplanter i kjøkkenvinduet. Husk å vanne litt hver dag mens du f.eks lager middag. Det er glede i det å se noe gro pga din innsats. Og tomater er jo godt!
  • Børst støv av sykkelen (hvis du har en).Test den en tur til butikken og kjøp deg en is, og sett deg i solen og NYT!
  • Smør litt selvbruningskrem i ansiktet og på leggene. Gjør underverker med selvfølelsen!
  • Kjøp deg nye solbriller. Det hever ethvert lett solbrent fjes. Garantert.

Nyt dagene, folkens! Husk at sommeren i Norge er KORT…!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.