fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Barn i sosiale medier?

Barn i sosiale medier?

Som foreldre er det ingenting man setter høyere enn sine egne barn.Vi er så stolte av barna og vil gjerne vise dem frem for verden ved å dele bilder av dem på sosiale medier. «Alle» synes det er så nydelig å se et bilde av den lille, trassige tre-åringen som ikke vil kle på seg eller har gått løs på mammas sminkeskrin. Det blir mange hyggelige reaksjoner på Facebook, og et par dager etter har vi glemt at bildet i det hele tatt ligger der ute på Internett. Men: Hvor gøy tror du ditt barn det er å oppdage at det finnes et ukjent antall barne-bilder av dem der ute?

Fremkalle bilder og gode minner

I fare for å høres ut som en person på 80 år, så skal jeg fortelle om noe som var vanlig i min oppvekst. Jeg har en pappa som var glad i å fotografere og som tok bilder av familien, huset, bilen og båten. » Still deg opp her», var en vanlig frase i alle ferier. Filmrullen ble full, fremkalt hos fotografen og ærbødigst satt inn i fotoalbumet. For meg har det vært veldig nostalgisk å bla i disse albumene som ungdom/ voksen og minnes min fine barndom. Rare hår-sveiser, spesielle klær og mine, unike opplevelser har fått meg til å trekke på smilebåndet mange ganger

Det er godt med minner i form av foto, men det er mine minner og ikke alle andres. Jeg opplever minnene alene eller deler dem med mine nærmeste,  i en hyggelig stund.

Aldersgrenser og grensesetting

Barn begynner tidligere og tidligere og få tilgang til skjerm, og ønske om å få tilgang til sosiale medier starter gjerne rundt 10 års alderen. Barna ser hvordan det gleder oss voksne og hvor mye tid vi bruker på det. Dette vil barna selv erfare og ta en del av. «Men ikke før du er gammel nok,» sier vi ansvarlige voksne da. Vi er redde for hva som kan skje med barna på disse kanalene. Og med god grunn. Det er lett å la seg friste til noe man kan angre på. Barn har tillit til omgivelsene og tenker ikke på de ringvirkningene deres handlinger på Internett kan skape.

Men hva med oss foreldre da? Vi tar bilder av barna og deler de med de vi er «venn» med. Men det blir liggende på Internett bestandig. Undersøkelser viser at normale, påkledde og uskyldige bilder av barn fort kan ende opp i seksuell sammenhenger. Det var nok ikke planen når man som forelder stolt publiserte det på Facebook.

Ungdommen danner grupper

Dagens barn og ungdom har blitt født inn den digitale verden og kan ikke forstille seg en verden uten. De er digitale innfødte. Ungdommen i dag er faktisk gode på å skille mellom åpne og lukkede grupper i sosiale medier og flere av dem tenker nøye over hva de publiserer hvor.

Der har vi som foreldre litt å lære. Vi passer så nøye på, overvåker og prøver å nekte barna våre så lenge det går. Men vi glemmer at vi ikke er født inn i dette her og er «oldiser» på området. Undersøkelser viser at vår generasjon faktisk publiserer mer i åpne medier enn det ungdommen gjør. Så hvem blir egentlig rollemodellene da?

Ditt barn privatliv og integritet

Barna våre blir store en gang, hvor rat vi enn synes det er å tenke på det. De har sine private minner med seg i bagasjen. Minner de vil dele med andre som bryr seg om dem.

Direkte bilder av barn som er lei seg, syke, eller har gjort morsomme/rare ting bør forbli private. Vi må verne om barnas integritet og vise de grunnleggende respekt. Minnene er deres, ikke minner for alle på Internett.

Dersom det skal publiseres noe av dine barn, av deg  eller andre, skal det hentes inn samtykke:

  • Når barnet har fylt 7 år har det rett til å si sin mening om saken
  • Når barnet har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva barnet mener
  • Når barnet har fylt 15 år, er det barnet selv som bestemmer

( Fra Ung.no)

Å spørre barna dine om lov/samtykke er en vane som de kan ta med seg når de selv skal begynne å delta i sosiale medier. Der kan vi være en rollemodell for dem, ved å vise respekt for dem. Når barna er for små til å forstå rekkevidden av det valget det tar, er det vår jobb og ta et klokt valg for dem; La være å poste bildet noe sted!

Sjekklisten

Jeg fant denne sjekklista lista på Barnevakten.no og den gir en god veiledning for oss som ikke har vokst opp med den digitale verden:

  • Barnets beste: Fremstiller dette barnet mitt på en positiv måte?
  • Husk at bildet kan bli misbrukt!
  • Har jeg spurt barnet mitt, og eventuelle andre som er avbildet, om lov?
  • For barn under 15 år må man ha samtykke fra foreldrene
  • Ikke del bilder der barna ikke har klær på, gjør noe flaut, er syke eller blir ydmyket på noen som helst måte
  • Husk at selv om barnet ditt sier «ja», så er det du som må ta ansvaret for at det er forsvarlig å dele det og ansvaret for at det ikke havner på avveie/blir misbrukt.

Publikum og privatliv

Når vi legger ut bilde på nett, ser vi for oss et publikum, tenker på dem vi vet kommer til å se det. Vi ser for oss de som kommenterer og liker, glemmer de som ikke foretar seg noe, men som ser det likevel. Da er det lurt å ha tenkt igjennom hva vi ønsker å vise.

Privatliv er vi alle opptatt av, ikke nødvendigvis å holde alt for oss selv, men iallfall å ha kontrollen over det som skal deles om oss. Andre kan bruke det vi deler, ikke alltid med gode hensikter. Vi er gjester i stua hos sosiale medier, de er faktisk verten der. Vi kjenner ikke verten så godt, men mange av gjestene. Noen bedre enn andre. Så når du skal gå, må du ta et valg:

Skal du legge igjen lommeboka i sofaen når du går? Ikke? Tenkte meg det.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.