fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Et perlekjede av opplevelser og minner.

Et perlekjede av opplevelser og minner.

Livet er perler på en snor. Hver perle er en opplevelse eller et minne som du husker når du åpner minneboka.

Det starter tidlig, allerede i barnehagen, hvor kan man få en opplevelse av å ikke få være med i akkurat den leken eller at den voksne lånte bort fanget til noen andre enn deg den dagen. Det kan også være at du stengte noen ute selv eller ikke kom på gruppe med bestevennen. Du husker opplevelsen av å sitte ved bestemors kjøkkenbord og spise hjemmelaget fiskekaker etter at du hadde fått plaster på skrubbsåret. Det er livet. En bitteliten prikk på liv-linjen, en perle på kjedet.

Minnene

Mye glemmer vi faktisk. Der og da oppleves det som skjer, som en katastrofe eller en herlig følelse av lykke. Særlig når man er barn eller ungdom. Da er krangel med en venn, blikk fra en klasse-venn eller mangel på invitasjon til en fest «alle» skal på, en stor katastrofe. Livet går i grus og det skjøre selvbildet blir rokket ved. Eller man danser av sted etter at man har tatt pirkeprøve hos helsesøster, endelig kan man leve ubekymret, uten tanken på nåler igjen.

Subjektive opplevelser

Ei venninne og jeg snakker stadig vekk om ungdomstiden vår og om våre mange felles opplevelser. Det er sier seg selv at vi har mange felles opplevelser gjennom etter nærmere 30 år sammen, og det er mange ting vi husker ganske så likt. Likevel kom vi innpå en hendelse som var ganske dramatisk for henne, men som jeg ikke kunne huske hadde hendt. En liten perle i mitt liv, en stor perle i livethennes.

«Et liv er ikke det som har hendt med et menneske, men hva en husker og hvordan en husker det»

Gabriel Garcia Marquez

Alt skjer av en grunn

Når jeg ser tilbake på livet jeg har levd til nå, ser jeg at det er mange tilfeldigheter som har ført meg hit og til den jeg er i dag. Det er f. eks helt greit at ungdomskjæresten ikke ble far til mine barn eller at mannen min og jeg ikke fikk tilslag på det bittelille, søte huset midt i et litt skummelt strøk av byen. Selv om jeg hadde bygget det om og innredet det i mitt hode lenge før bud-runden hadde startet.   

Valg har jeg tatt underveis og noen av de angrer jeg litt på i dag. Når man er ung og går med strømmen, gjør det som er forventet. Hadde ikke rukket å tenke på hva jeg egentlig ville, måtte ta et yrkesvalg i en alder av 18 år. Likevel: Ingenting er bortkastet. Perlene har havnet på snora. Noen små, andre store, enkelte klumpete og vanskelig å få en trå igjennom. Men alle er mine og skal henge rundt min hals.

Venner og prestasjoner

I barne -og ungdomstid er det venner og prestasjon som ofte former perlene. Ofte blir følelsene store og vonde og man tror: Dette kommer jeg aldri til å glemme! Men ettersom tiden går blir perlen liten når den henger der på snora. En liten prikk. Noe du sjelden eller aldri tenker på. Rart. Det meste blekner med tiden og man kan lete det frem som minner langt senere i livet. Da husker man likevel ikke alle detaljene, så det blir ikke helt det samme.

Store valg

Så hvilke perler husker vi best, da? Dette spørsmålet ble stilt på Kvinneguiden:» Hva er dine topp fem hendelser i livet til nå?» Svarene hadde mange likhetstrekk: Treffe partneren, få barn, miste nære, bli skilt, treffe ny partner osv. De store hendelsene i livet. De små perlene er hverdagen, de er mange og vi glemmer de fleste av dem. Det må vi øve oss på; la dagene telle og få skinne litt for oss.

«Alla dessa dagar som kom och gick,
inte visste jag att det var livet.»

Stig Johansson

Anger

En gang i blant gjør vi opp status. Over hva vi har gjort og hvor vi vil videre. Hvem vil vi beholde i livet og hvem vi slippe løs. Hvem vi har såret uten å mene det og hvem vi har glemt å gi mer oppmerksomhet. Noen personer har såret oss eller gitt oss dårlige opplevelser. Disse perlene er de skjøreste. Fordi de er sårbare og noe vi ikke vil ha på smykket vårt. Men der der de også , sånn er livet.

«Det er så spennende å leve, for da får man se hvordan det går».

Ukjent

Vern om smykket ditt med livets perler. Bær det med stolthet. Fordi det er det som gjør at du er nettopp den du er.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.