fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Er egotripp bare et ord på 8 bokstaver?

Er egotripp bare et ord på 8 bokstaver?

Jeg syntes det var negativt å være egoistisk.

Da jeg ble mamma, satte jeg meg selv på sidelinja. Var heia-leder, oppmann, sykepleier og trener. Overlot banen til barna, det var deres behov som skulle dekkes, de som skulle få belønning for alt det gode de mestret og lærte seg. Jeg glemte å belønne meg selv.

Hvem kan si noe?

 Jeg husker jeg var i et utdriknings-lag til en god venninne og vi var på et Spa. Jeg hadde vært mamma til Kaja i ca et år og det meste handlet jo om henne. Hun var jo noe av det flotteste som hadde hendt meg. Mens jeg lå der på benken og fikk massasje- kjente jeg at det kjentes så utrolig godt å bli stellet litt med. Få litt omsorg, noen som hadde fokus på meg. Jeg sa det visst høyt. Da sa den unge jenta som masserte meg: «Du må jo ikke glemme deg selv, du er jo også viktig. Sett av tid til deg selv, også.»

Jeg husker jeg tenkte: Ja, men hva vet vel du? Som kanskje ikke ikke har barn selv. Jeg skal da ikke være ego, heller. Barnet mitt kommer da foran mine behov for massasje og egen-pleie. god råd og behov for spa hadde jeg da faktisk ikke! Eller? Det viste seg at den massøsen var en klok, ung dame. Men det oppdaget jeg langt senere.

Hva er egentid?

Gjennom årenes løp har det blitt litt egen-tid, mellom slagene. Et keramikk-kurs; som ga meg enormt utløp for mine kreative sider, og mange forsøk på å lage vakre krus, vaser og lysestaker. Opptrening og deltagelse i KK- mila, en gå-tur her og en treningstime der. Litt tid ved symaskinen har det også blitt, men kun raske sømmer før kjøring på trening og vasking av klær.

Plutselig var min egen-tid den jeg hadde på vaskerommet, sammen med en full vaskemaskin og et skjelvende tørkestativ. Det var også dit jeg søkte meg når ting ble vanskelig i hverdagen. Når sinneutbrudd førte til skrik, vonde ord og ødelagte gjenstander. Når rollen som mamma stilte for store krav. Da rømte jeg inn i de praktiske gjøremålene. Veggene på mitt vaskerom har vært vitne til mange tårer mens klærne kom opp eller ned fra stativet.

Våge å være egoistisk

Egoisme er en tenke- og handlemåte som utelukkende tar sikte på å fremme ens eget vel. En egoist en person som handler i egeninteresse, mens en handling kan beskrives som egoistisk. Egentid er tid man tilbringer for seg selv, for å dekke egne behov. Jeg har lært at jeg må våge å være egoist. Ta min plass. Ikke få dårlig samvittighet når jeg gjør noe bare for meg. Gi meg selv pusterom enn å bare henge opp klær. Være alene en stund. Gjøre noe hyggelig med andre. Egentid. Noe for meg.

Jeg har funnet mine ladestasjoner nå. Som gir meg positiv energi. Naturen gir meg i aller høyeste det pusterommet. Helt gratis! Skog, frisk luft, joggesko og lyd i øret. Musikk eller podcast med samtaler som gjør meg glad.  Drivhuset jeg fikk i bursdagsgave i fjor. Gå ut hver dag og passe på at alt står bra til med de voksende plantene og sjekke at temperaturen er riktig. Ta en tur med en venninne. Skravle litt. For ikke snakke om vask, farge og klipp hos frisøren! Og den siste tiden: Lære meg nye ting og ikke minst: Skrive denne Bloggen.

Først meg selv

Jeg gjør mitt beste som mamma. Jeg stiller opp for barna mine, og gjør det også med glede. Men pause-knappen må på innimellom. Begrense hva jeg gjør for dem. Lære dem å gjøre mer og mer selv. De blir mer selvstendige og jeg får mer tid til mine ting. Vinn-vinn. Jeg må stå litt på kravene mine- som er viktige for å klare være den beste utgaven av meg.

På flyet sier de alltid:
«Hvis det blir behov for oksygen åpnes et panel over dere automatisk og maskene kommer til syne. Trekk masken hardt til dere, plasser den godt over nese og munn og pust normalt. Ta strikken over hodet og stram til. Ta først på egen maske, hjelp deretter andre.»

Det samme gjelder i mitt liv. Jeg må passe på meg selv før jeg kan hjelpe andre. For å være et helt menneske. Jeg sier noen ganger som de minste barna:

« Meg først!»

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.