fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Den gode (og kranglete) selvfølelsen

Den gode (og kranglete) selvfølelsen

Du kan være flink til så mye, men likevel ikke ha en god selvfølelse.

Hva er egentlig selvfølelse? Det samme som selvtillit, tenker vi ofte. Selvtillit handler om å ha tillit til egne evner, til å prestere i jobb eller sosialt. Selvfølelsen er knyttet mer til følelsene våre. Selvfølelsen handler om å være bevisst sin egenverdi og akseptere seg selv som man er, ikke til hva man kan.

Den evige vurderingen

Mange går gjennom store deler av livet på jakt etter den gode selvfølelsen. Jevnlig møter vi ting som vil dytte på selvfølelsen vår. Vi blir målt og vurdert i jobb, skole og i sosiale sammenhenger. Mye er knyttet til selvtillit, men alle vurderingene spiser også på selvfølelsen, slik som musa på osten i musefella. Bittesmå biter som gjør at selvfølelsen kan minke, litt etter litt. Uten at vi helt legger merke til det. Så vi fortsetter å lete, i den tro at vi ikke har hatt en god selvfølelse.

Selvfølelsens start

Barn skal føle at de alene er verdt å elske, ved hjelp av varme blikk, hjelp eller trøst. Ikke at de må gjøre seg fortjente til det. Foreldre som like å være sammen med barna, gir barna en følelse av verdifullhet. Verdifulle og elsket, uten at de må prestere for å «fortjene» kjærligheten. «Jeg er glad i den uansett.» Sett grenser, si nei når du må, men gi ofte en klem og si at du synes de er topp, uansett. Alle opplever dessverre ikke den gode starten i livet.  Livet skjer, og selv med god bagasje kan vi miste den gode selvfølelsen av syne i perioder.

Få båten i balanse

Vi blir lett vippet av pinnen. Av den ene kommentaren eller det ene blikket som ikke går i vår favør. Selv om det andre var tipp topp, vender tankene tilbake. Igjen og igjen går vi rundt i gjørma og prøver å forklare eller rettferdiggjøre overfor oss selv. Etter som årene har gått har det blitt lettere å slutte fred med det negative, synes jeg. Det henger ved en liten stund, men så går det seg på en måte til der inne. Tankene opptas av noe annet og båten er i balanse igjen.


«Jeg har lært meg å leve med meg selv, og vi har i grunnen funnet en fin balanse, jeg og jeg.»

Halvdan Sivertsen

Hvordan bygge en god selvfølelse?

Selvfølelsen handler om hvordan du tolker det som skjer. Det er som regel ikke pga. deg at naboen ikke vinket; han var i egne tanker, glemte det eller hadde dårlig tid. La være å tenke mer på det.

Når du snakker om deg selv, så gjør det slike en venn vill gjort: Positivt. Tør å gjøre deg tydelig for andre. Da vil du på sikt tåle at andre kan tenke negativt om deg, det kommer du aldri til å finne ut av, uansett.

Omgi deg med mennesker du vil bli likt av. Virkelig bli likt av. Og  finn ut hva som kreves for at du kan ha et forhold til disse menneskene. Kanskje øvelse må til for at du skal få en god relasjon til dem. Alle de andre bør du ikke tenke på. Alle kan ikke like deg.

Ta vare på positive kommentarer og meldinger fra andre. Selv har jeg en eske med kort jeg har fått gjennom årene. Fra mann, barn, venninner, kollegaer og familie. Der det står hva de synes og hvorfor de liker meg og mine egenskaper. På en tung dag kan det være godt å ta de frem og bli minnet på: Jeg er veldig god og betyr mye for andre.

Tåle deg selv

Aksepter den du er, med mangler, styrker, tanker og følelser. Vær glad i deg selv og pass på at du har det bra. Møt andre med guarden nede, da har du ingenting å skjule. Du kan være åpen og slippe å spille et skuespill. Da opplever andre deg som autentisk og ekte, et helt menneske. Og når du er god mot deg selv er du også god mot andre. Fordi du er trygg selv.

«Det gjelder å ha mot til å være den man er. Og ikke miste motet fordi man er den man er.»

Torvald Gahlin

Lag din egen original ut ifra det du beundrer hos andre. Lær av de som har god selvfølelse( eller som i alle fall utstråler det), øv deg på å bli bedre selv.

Selvfølelse kommer ikke av seg selv, så i starten kan det være lurt å tenke at man skal oppføre seg som om man har god selvfølelse selv om det ikke oppleves slik på innsiden, eller sagt på engelsk: «Fake it till you make it!».

«God selvfølelse er å våge suksess, tåle å gjøre feil, tåle å ta feil.»

Guro Øiestad, Psykologspesialist

Tenk så godt man kan leve med seg selv. Ta vare på, bygg og del den gode selvfølelsen. Reisen i selvfølelsen går aldri over. Den kan bare bedre.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.