fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Dame eller jente?

Dame eller jente?

Vil jeg være dame, kvinne, jente eller kona til..?

Nå som jeg skriver søknader på jobber for tiden, må jeg stadig gå noen runder på hva jeg ønsker å skrive om meg selv. At jeg er 40 år er ikke lenger så vanskelig å skrive, men at jeg er en 40 år gammel dame, sitter lenger inne. Det er så voksent og høytidelig, jeg er jo ikke så gammel. Jeg er jo ei jente i min beste alder? Kan jeg skrive det?

Når krysser man grensen?

Når går man egentlig fra å være jente til å bli dame? Er det når man har blitt mamma? Når man kjøper seg damesykkel med kurv? Når man klipper håret kortere fordi det er mer praktisk eller ikke kan gå ut av huset uten leppestift? Når noen omtaler deg som «damen» foran barnet sitt? Når man kjøper dame-truser eller velger kategorien «dame» når man handler på Zalando eller H&M?

Pr.definisjon er jente et menneskebarn av hunnkjønn, som er ugift. En voksen person av hunnkjønn blir omtalt som dame eller kvinne. En dame er visst av fornem herkomst og er dannet og kultivert. I leksikonet står det at dame er hustruen til en baron eller ridder. Jeg verken gift med en baron eller av fornem herkomst, men det er det vel de færreste av oss som er. Men voksen person av hunnkjønn, den kan jeg stå for!

Jenter

Langrenns-jentene, Farmen-jentene, håndball-jentene. Det ser ut til at det er lov å offisielt lov kalle seg for jente når vi er i flertall. Da er vi en unison gjeng som er fra 10 til 50 år og er sporty og friske som bare det! Ingen grå hår eller vonde rygger her i gården!

For den mest sporty andelen av befolkningen, kan man delta i diverse konkurranser, bla finnes det IronMan for menn og hva ble det da etter hvert for oss? Jo: IronGirl! Da var vi jenter igjen, ikke damer. Var den mannlige delen av befolkningen redd for å kalle oss for IronLadies? Hvis de hadde gjort det hadde vi vel ropt opp:» Vi er ikke gamle damer, heller!» Nok et tankekors, der.

Det er ikke lett å bli klok på hva vi vil kalles , hva vi omtales som eller hva vi føler vi er. Jeg vet iallfall nå at jeg er en dame som er ei jente innerst inne, og har nå kommet til en konklusjon for min «tittel» i søknadene: Jeg er en kvinne– og veldig stolt av det! Selv om mannen min ofte omtaler meg som kona. Men: Det er en helt annen diskusjon!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.