fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Moder Jord og nødbremsen

Moder Jord og nødbremsen

Lufta er bedre. Utgiftene er mindre. Mer kvalitetstid med familien. Stresset i hverdagen synker. Sykepleiere og pedagoger hylles. Vi viser samhold og dugnadsånd mer enn noensinne. Konsekvensene av Korona er ikke bare tragiske. Vil det forandre oss for alltid?

Tidsklemma som tok time-out

Vi har alle kjent på det. Tiden strekker ikke til. Vi fyker fra det ene til det andre, får utrolig nok gjort mer enn noen gang. Likevel føler vi ikke at vi har tid nok. Den dårlige samvittigheten ligger alltid på lur, gjemt bak stress og krav. Burde, skulle, må, bør. Men så ble tidsklemma slått knockout: Korona entret ringen med maske og bokser-shorts med blomstrete virus på. Og dro på med en strak høyre: Bang!

Vi lå der i svime og skjønte ikke helt hva som traff oss. Hjemmeskole, hjemmekontor, vaske og sprite. Hverdagen så plutselig helt ny ut. Borte var vekking av telefonen hver morgen, kjøring til og fra trening, møter å rekke, stress med middags-lagning og å se på alt rotet i garasjen.

Hvilpulsen

Etter tre uker med selvbestemt hjemme-karantene, har pulsen blitt lavere enn noen gang. Dagene har vært langt rolige og endelig kan man slippe og ha dårlig samvittighet. Det er ikke noe å rekke nå, annet enn møte med klassen og kollegaer på Teams eller Skype. Endelig kan boken leses, boden ryddes og de nye middagsoppskriftene prøves.  Vi fikk «ferie», men det var ikke sommer og ingen steder å reise. Og midt i det hele: Påskeferie. Som om vi ikke hadde rolige dager nok fra før.

Digital oppoverbakke

Skolearbeid og hjemmekontor fylte opp kjøkkenbordet, vi ga oss ikke så lett. Læringskurven har vært bratt, digitale verktøy har fått drøssevis med feiltrykk og nye problemer. Det lå klart der, men ingen hadde brukt det. Det skulle være morgenmøter, alle skulle med: «Kan alle mute mikrofonene sine nå? Ikke tull på chaten. Kan du ringe meg etterpå? Jeg skjønte ikke matta». Noen opplevde å se lettkedde foreldre som glemte at poden satt foran et kamera og hadde skole. Herlig med litt bleke bein og slappe pysjer i en annerledes skolehverdag.

Nå har vi erfart at det går faktisk an å ikke møtes fysisk bestandig. Noe å tenke på for tidsklemma i fremtiden?

Friskere luft og renere hav

Det ble tid til turer i nærmiljøet, selv ungdommen skjønte at det var lurt og godt å være ute. Kroppen blir daff av å være inne hele dagen. Turgåere overalt. Økt salg av tur- og treningsutstyr og grillpølser. Bilen, bussene og flyene står mer stille. Fabrikkpipene spyr ikke ut røyk. I Paris var lufta blitt over 20 % renere på bare 2 uker, det samme i India. Vannet rundt Venezia er klarer, det har blitt observert fisk. Mulig de har vært der hele tiden, men nå har bunnen fått ro og vannet blir klarere. Det går an å få et grønnere klima- selv om det stopper «hele» verden i noen uker.

Lavere kriminalitet

25 prosent lavere kriminalitet. Ingen å rane på gatene, ingen tomme hus i påsken. Men blir spennende å se hvordan hyttene har klart seg, når alle kommer til hytta når hytteforbudet er opphevet. Kriminaliteten i hjemmet har nok økt, dessverre. De sårbare barna har ikke noe valg enn å være med de voksne. Og ikke alle voksne er snille, dessverre. Så når dette er over, må alle ta sitt ansvar og melde ifra om de vi ser som ikke har det bra.

Færre konflikter i verden?

Vi samarbeider på tvers av land. Hjelper, støtter, deler og sender hjelp til hverandre. Ifølge TV2 har flere væpnede konflikter blitt satt på pause, bla i Libya og Afganistan. Vi får håpe de ikke gidder å starte opp igjen når dette er over. At de «glemmer» hvorfor de i det hele tatt startet, selv om jeg har mine tvil.

Applaus med mening

Vi klapper for heltene, jorda klapper for oss. Flere vil bruke nett til møter, det blir ikke like kleint å møtes via Skype i fremtiden. Vi har blitt gode på å ta kontakt og spørre andre om hvordan ståa er. Sykepleiere, renholdere og pedagoger får helte-status, vi får håpe lønna kan stå mer i stil med innsatsen etter dette. De jobber ikke dugnad, de er underbetalte med en viktig kompetanse. Det bør lønnes med mer enn klapping fra balkongen.

Kanskje vi ser at vi kan ha det bra uten å handle, reise, kjøre og produsere for mye. Noe må vi ta med oss videre. Det var tross alt en beskjed fra Moder Jord.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.