fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
Ekte respekt

Ekte respekt

Kjenner du innholdet i din egen bagasje og hva slags forståelse har du for andres?

Hvem er du? Hvem er jeg? Vi kjenner som regel vår egen historie og hva vi liker/ikke liker. Det er jo ganske lett å vite etter å ha levd en del år. Men still deg selv heller dette spørsmålet: Hvorfor er du sånn?

Opplevelser

I barnehagen der jeg jobbet en gang, i hadde vi permer hvor vi dokumenterte barnas opplevelser og læring i tiden i barnehagen. En av avdelingene hadde et bilde med følgende tekst på forsiden av barnas permer: «Se for deg et barn som går og bærer på en koffert. Denne inneholder alle barnets evner og forutsetninger for å lykkes i verden…(…) Vår oppgave er ikke å fylle kofferten, men å åpne den – og å være åpne for hva vi måtte finne der.»

Dette er en god metafor for hvordan vi ønsker at barn skal tas imot og respekteres for det mennesket de er. Med alle evnene de har. Som voksne har vi ofte en stor respekt og toleranse for det vi finner i barnas koffert. Men hva skjer når vi blir ungdom og voksne? Behandler vi kofferten like respektfullt hos hverandre da?

Putt det i kista

På vår ferd gjennom livet putter vi alt opp i kofferten vår. Noe er vi fornøyde med og stolte av ,og vi tar det opp av koffretenrett som det er. Fordi det gir oss en god følelse og kan bære oss videre gjennom livet. Andre ting legger vi nederst og glemmer. Lar det ligge med vilje; fordi vi ikke vil bli minnet på det, eller fordi vi ikke tror det betyddemye for oss.

Alle opplevelser former oss og gjør oss til den vi er. Vi kan ha hatt mange like opplevelser, men det har ikke formet oss på likt likevel. I veileder-utdannelsen snakket vi om å ta imot andre med respekt og aldri dømme. Andres koffert får hakker og merker når vi ikke behandler den med forståelse og litt ydmykhet. Vi må ivareta hverandre, ukjente og kjente. Ikke kritisere andre for deres tanker og handlinger, de kommer alle fra kofferten de har med erfaringer og er formet av innholdet som finnes der. De fleste er jo gode på bunnen, men kan av og til velge feil strategi for å vise det frem.

Forståelse og respekt

Det er alltid en grunn, pleier jeg å si til mine barn, hvis de er lei seg eller frustrert over andres handlinger. Vi må prøve å forstå at innholdet i andres bagasje ikke er lik innholdet i vår egen, og at alle handler ut i fra sine erfaringer og opplevelser. Hvis vi tenker oftere på bagasjen i samspill med de rundt oss, kan da vi få større respekt for hverandre og bli bedre medmennesker? Jeg velger å tro det.

3 comments found

  1. Så herlig Anne! Du har helt rett i det du skriver! Prøver også og leve etter dette, både med familie og gjennom jobben i ledelse. Det bor veldig mye godt potensiale i oss alle – noen ganger trenger man bare å få det frem, og kanskje hjelp på veien for å vise det.
    Gleder meg til å lese mer! Skriv gjerne enda lengre innlegg☺️

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.