fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
17. mai: Aldri avlyst

17. mai: Aldri avlyst

17.mai, slik vi kjenner den, er «avlyst». Beskjeden fra myndigheten kom i midten av april. Ikke barnetog eller store horder med festkledde mennesker skal myldre rundt i by og festpyntede skolegårder. Det blir enda en festlig høytid hjemme, slik som påsken ble. Men vi lar oss ikke stoppe så lett. Dagen skal feires, folk er kreative og har funnet alternativer: Båt-tog i Oslofjorden, veteranbiler i parade og felles synging av «Ja, vi elsker» over det ganske land, er bare noe av det som oppfinnsomme nordmenn har kommet opp med.  Man kan jo ikke avlyse selveste 17. mai. Hørt på maken!

«Bli med på festen, hiv på deg dressen- 17.mai!» synges det er rap-låta som ble laget til Grunnlovsjubileet i 2014. Det rapes om det urnorske: Eidsvold, Dovre og lille Norge som ble gitt bort til Sverige som en pakke. Dette ville ikke de myndige menn la passere. Heldigvis. Lite visste vel de dresskledde mennene i 1814 hvor stor denne dagen skulle bli for oss.

Minnene

Mitt første minne fra 17. mai er hvit strømpebukse, kjole og en stokk med sukkertøy i stangen og hjul på enden. Is og pølser så mye jeg orket. Magen var ikke større da enn på andre dager, men å vite at man kunne få når man spurte, var så fantastisk deilig å tenke på!

Nystrøket flagg, hårbøyle og litt krøller i det tynne håret og alltid: Nye klær. Det ble innkjøpt nytt antrekk hvert år og det var ikke snakk om å få bruke det før den store dagen. Lyse klær og streng beskjed om å ikke la seg friste til å plukke disse fine løvetennene mens man gikk i toget. Ikke enkelt. De var jo så fine og hadde lange nok stilker til å lage en bukett. Det ble små søte sirkler på den hvite buksa og den lyse Catalina-jakka. Mor var ikke så glad, «Vanish» var nemlig mangelvare på 80- tallet. Nye sko og ditto gnagsår var selvfølgelig også en del av 17.mai-pakka.

Jeg ble 9 år og tiden i korpset kunne endelig starte. Det ble mange år med nypussede sko, «Gammel Jergermarsj» og pressede bukser på 17. mai. Dagen startet med flaggheising kl 08 hver gang og det ble mange timer med marsjering. Det var inn og ut av buss, enten altfor varmt eller altfor kaldt inne i uniformen. Ni år i korps ga meg mye. Høytideligheten og stoltheten over det norske fikk ta stor plass i meg. Dagen ble mer enn bare is, pølser og gnagsår etter hvert som årene gikk.

Russetid og start på voksenlivet

Russetid. Full fart og ikke fred for små barn noe sted. Russebil som kokte i ett sett og Acqua`s «Barbie-girl» på anlegget. Tror også det ble min siste 17.mai med korpset. Mannen i midt liv hadde entret banen året før og en ny æra startet. Det ble russ og suss i en god miks.

Ferdig med studiene og endelig kunne det investeres i en bunad. Det er det antrekket jeg føler meg finest i. Brudekjolen er det eneste som slo den, faktisk. Bunaden symboliserer det norske og min tilhørighet til Østfold. Den passer fortsatt etter 20 år, det får jeg si meg vel fornøyd med.

Barnas dag

Når barna kom til verden ble feiringen forandret litt. Da la soving, mat, og tålmodighet føringen for dagen. Den første 17.mai med barn skulle vi tilbringe på min barndom skole, en god biltur unna der vi hadde slått oss ned. Førstemann var 5 uker gammel og fikk melk på flaske. Hun skulle ha mat ca 1 time før toget startet. Perfekt timing!  Det var bare det at jeg dro fra flasken med melk hjemme. Ungen skrek og pappa`n  kjørte som en gal for å hente den. Min far sa så kjekt: «Jeg har bodd på dette stedet i over 30 år. Det er første gang jeg ikke rakk å se 17.mai-toget.»

Alle snakker om været

Noe av det viktigste for denne dagen; Været. Mai- måneden lunefull. Jeg har vært med på all slags vær i årenes løp. Den jeg husker best til nå var i 2008. Det var meldt regn, men endte opp med sludd. Barna gråt i toget fordi det var så kaldt,  det ble delt ut tørre sokker og fyret opp i peisen under brunsjen etter toget. Vi opplevde en 17. mai vi sent vil glemme, akkurat som 17.mai i 2020 også vil gå inn i den store minneboka kalt «Livet».

Annerledes-året 2020

Det er mye som skal ordnes for en dags feiring. Stress og påtvunget moro synes noen. Den beste dagen i året for andre. Felles er at vi alle har et forhold til 17.mai, på en eller annen måte. Vi er tradisjonelle og gjør det samme år etter år.

I år blir tradisjonen annerledes. Ingen unger skal få gnagesår, ingen gassballonger skal fylle bilen eller forsvinne for opp i det store blå. Ikke skal det være kø for å kjøpe is, gå på do og lete etter parkeringsplass. Korona- situasjonen kan ødelegge noe av stemningen, men vi kan aldri avlyse 17.mai.

« Du er vårt, du er vårt gamle Norge! Vi vil kle deg i rødt, hvitt og blått»

Bias Berhoft, Finn Bø og Arild Feldborg

Jeg ønsker deg en minnerik og fin feiring av 17. mai med de du er glade i. Gratulerer med dagen!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.