fbpx

Sans & Sinn

Anne Stenmoe- Skråblikk på Livet
17.mai: Enig og tro til Dovre faller?

17.mai: Enig og tro til Dovre faller?

Hvorfor svikter vi aldri 17. mai?

«Bli med på festen, hiv på deg dressen- 17.mai!» synges det er rap-låta som ble laget til Grunnlovsjubileet i 2014. Det rapes om det urnorske: Eidsvold, Dovre og lille Norge som ble gitt bort til Sverige som en pakke. Dette ville ikke de myndige menn la passere. Heldigvis. Lite visste vel de dresskledde mennene i 1814 hvor stor denne dagen skulle bli.

Mitt første minne fra 17. mai er hvit strømpebukse, kjole og en stokk med sukkertøy i stangen og hjul på enden. Is og pølser så mye jeg orket. Magen var ikke større da enn på andre dager, men å vite at man kunne få når man spurte var fantastisk deilig å tenke på!

17. mai i 1981. Spent jente i strikket antrekk venter på toget.

Barndomsminner

Nystrøket flagg og alltid: Nye klær. Det ble innkjøpt nytt antrekk hvert år og det var ikke snakk om å få bruke det før den store dagen. Lyse klær og streng beskjed om å ikke la seg friste til å plukke disse fine løvetennene mens man gikk i toget. Ikke enkelt. De var jo så fine og hadde lange nok stilker til å lage en bukett. Det ble små søte sirkler på den hvite buksa og den lyse Catalina-jakka. Mor var ikke så glad, Vanish var nemlig mangelvare på 80- tallet. Nye sko og ditto gnagsår var selvfølgelig også en del av 17.mai-pakka.

Jeg ble 9 år og korpskarrièren kunne endelig starte. Det ble et valthorn og mange år som spillende, de siste 3 årene som tambur-major. Dagen startet med flaggheising kl 08, etterfulgt av mange timer med marsjering, inn og ut av en buss, og altfor varmt eller kaldt inne i uniformen. Ni år i korps ga meg mye. Høytideligheten og stoltheten over det norske fikk ta en større plass i meg og 17. mai ble mer enn bare is, pølser og gnagsår etter hvert som årene gikk.

Russetid. Full fart og ikke fred for små barn noe sted. Russebil som kokte i ett kjør og Acqua`s «Barbie-girl» på anlegget. Tror også det ble min siste 17.mai med korpset. Mannen i midt liv hadde entret banen året før og en ny æra startet.

Nye tider-nye minner

Ferdig med studiene og endelig kunne det investeres i en bunad. Det er det antrekket jeg føler meg finest i. Brudekjolen er det eneste som slo den, faktisk. Bunaden symboliserer det norske og min tilhørighet til Østfold. Den passer fortsatt etter 19 år, det får jeg si meg vel fornøyd med!

Når barna kom til verden ble feiringen forandret litt. Da styrte sovetider, mating og tålmodighet dagen. Den første 17.mai med eget barn skulle vi tilbringe på min barndoms-plass, 15 km fra der vi bodde. Kaja var 5 uker gammel og fikk melk på flaske. Hun skulle ha mat ca 1 time før toget startet. Perfekt timing!  Det var bare det at jeg dro fra flasken med melk hjemme… Ungen skrek og Martin kjørte som en gal for å hente melken. Min far sa så kjekt: – Jeg har bodd på dette stedet i over 30 år. Det er første gang jeg ikke rakk å se toget på 17.mai…

Været, igjen…

Noe av det viktigste for denne dagen; Været. Mai- måneden lunefull. Jeg har vært med på all slags vær i årenes løp. Den jeg husker best var i 2008: Jeg var høygravid og slet med å finne antrekk. Det var meldt regn, men endte opp med sludd. Barna gråt i toget fordi de frøs og det ble delt ut tørre sokker og fyret i peisen under lunsjen etterpå. Men vi fikk noe å snakke om!

Det er mye som skal ordnes for en dags skyld. Stress og påtvunget moro synes noen. Den beste dagen i året for andre. Felles er at vi alle har et forhold til 17.mai. Vi er tradisjonelle og de fleste gjør det samme hvert år. Unger som ender opp i joggesko til dressen, gassballonger som fyller bilen eller forsvinner for godt, kø for å kjøpe is og gå på do, mangel på parkeringsplasser. Altfor varmt eller altfor kaldt. Regnvær ødelegger mye av stemningen, men vi avlyser aldri. For 17. mai må markeres uansett.

Etter endt dag kommer likevel det aller beste: Få av seg bunaden, tre på seg kosebuksa og krype opp i sofaen. Se igjennom bildene som ble tatt gjennom dagen og minnes hvor spesiell denne dagen faktisk er.

Håper du får en 17. mai slik du ønsker deg. Gratulerer med dagen!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.